Overslaan en naar de inhoud gaan

FAQ

Alles wat u wilt weten over kachels.

Aankoopinformatie

Voor uitgebreide informatie over onze producten en de aankoop ervan kunt u terecht bij onze verkooppunten. Hier vindt u het dichtstbijzijnde verkooppunt.

Bij het berekenen van de energiebehoefte van een ruimte speelt een aantal factoren - zowel binnen als buiten het bouwwerk - een rol.
a) Interne factoren: type ramen, dikte van isolatie en muren, type bouwmaterialen, aanwezigheid van trappenhuizen, muren met grote ramen, hoge plafonds, locatie van het te verwarmen volume ten opzichte van andere aangrenzende verwarmde of onverwarmde volumes enzovoort.
b) Externe factoren: geografische ligging, gemiddelde buitentemperatuur, blootstelling aan de windrichtingen, windsnelheid, breedtegraad, hoogte enzovoort.
Houd er rekening mee dat de coëfficiënt die normaal wordt gebruikt, wordt bepaald op basis van de werkelijke omstandigheden die zich van tijd tot tijd voordoen.
Globaal gesteld is het volgende nodig:
0,04 tot 0,05 kW per kubieke meter in een goed geïsoleerde ruimte.
van 0,05 tot 0,06 kW per kubieke meter in een slecht geïsoleerde ruimte.

Het is niet mogelijk rechtstreeks bij ons te kopen. Superior-producten worden uitsluitend via onze distributeurs verkocht. Hier vindt u het dichtstbijzijnde verkooppunt.

Op dit moment is online bestellen nog niet mogelijk.

Superior biedt zijn klanten de mogelijkheid om te profiteren van een conventionele garantie die gratis is te activeren via het internetadres op de bon die bij het product is geleverd. De eindklant registreert zich door zijn persoonlijke gegevens in te voeren en vervolgens de gegevens van het gekochte product.
De informatie op het aankoopbewijs activeert de conventionele garantie van de fabrikant die bekend staat als Easy Life.
Deze Easy Life-garantie voorziet in kosteloze vervanging of reparatie van onderdelen waarvan erkend is dat ze defect zijn als gevolg van fabricagefouten.
Met Easy Life wordt de garantie gratis verlengd tot drie jaar voor het fundamentele deel van de gelaste verbrandingskamer.
Alle onderdelen die aantoonbaar defect zijn als gevolg van: nalatigheid of verkeerd gebruik, onderhoud of installatie die onjuist is of is uitgevoerd door personeel dat niet gekwalificeerd is volgens de geldende wetgeving, schade tijdens transport, of andere omstandigheden die niet kunnen worden toegeschreven aan fabricagefouten, vallen niet onder de garantie.

Het nieuwe boekje vervangt het oude 'ketelboekje'. In het systeemboekje voor de winter- en zomerairconditioning van gebouwen is de geschiedenis van het verwarmingssysteem terug te vinden: welk systeem het is, wanneer het geïnstalleerd is welk onderhoud er is uitgevoerd. Het is meer dan een 'identiteitsbewijs'.
Naast de technische en identificatiekenmerken van het systeem staan in het logboek alle wijzigingen die het systeem in de loop der tijd heeft ondergaan, evenals de vervanging van onderdelen of componenten.
In feite is het logboek het enige document dat, als het correct wordt bijgehouden, de garantie geeft dat het verwarmingssysteem aan de normen voldoet, volledig functioneel en energie-efficiënt is.
Voor elke installatie moet een verantwoordelijke persoon worden aangewezen; dit is meestal de eigenaar van het huis of gebouw.
Dit logboek moet worden aangemaakt en ingevuld wanneer een nieuw verwarmingssysteem wordt geïnstalleerd of wanneer de eerste inspectie- en onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd door bevoegd personeel.
Vanaf dat moment moet de persoon die verantwoordelijk is voor het systeem het bijhouden door de verantwoordelijke technicus te vragen de relevante formulieren in te vullen na elk nieuw regulier onderhoud (bijv. regelmatige controles en inspecties) of speciaal onderhoud (bijv. reparaties of vervangingen na storingen). Het invullen en bijhouden van het systeemlogboek is een wettelijke verplichting.

Alles wat u moet weten over installatie

Vóór alle andere montage- of installatiewerkzaamheden (UNI 10683) moet ervaren personeel een compatibiliteitscontrole van het systeem uitvoeren.
Er moet rekening worden gehouden met eventuele beperkingen die worden opgelegd door plaatselijke regelgeving, speciale of bestaande voorschriften die voortvloeien uit eigendomsrechten, erfdienstbaarheden of wetten of administratieve besluiten.
Vóór de installatie moet de installateur controleren of er geen verschillen zijn tussen het project en het bestaande systeem.
In het bijzonder de geschiktheid van:

  • de installatieruimte, het rookafvoer-/afvoersysteem, de buitenluchtinlaten
  • de plaats van het apparaat in de installatieruimte, rekening houdend met de vereisten voor toegang voor onderhoud, toevoer van verbrandingslucht en afvoer van verbrandingsproducten
  • het beoogde gebruik van de installatieruimte
  • de aanwezigheid in de installatieruimte en in aangrenzende en belendende ruimten van reeds geïnstalleerde toestellen, zelfs als deze verschillende brandstoffen gebruiken, met bijzondere aandacht voor niet-toegestane installaties
  • de plaats van het toestel moet het mogelijk maken de brandstof te laden en de verbrandingsas in alle veiligheid te verwijderen

Om veiligheidsredenen schrijft de technische norm UNI 10683 in principe voor dat bij niet-luchtdichte installaties de ventilatie van de installatieruimte moet worden gewaarborgd.
Ventilatieopeningen (buitenluchtinlaten) moeten de kenmerken en doorsnede hebben die door de fabrikant zijn opgegeven.
De functie van de luchtinlaat is de toevoer van zuurstof die nodig is voor een goede verbranding en het handhaven van de druk die zorgt voor een perfecte trek langs het rookkanaal.
De meeste haarden van vandaag zijn hermetisch afgesloten en zijn daarom ontworpen om lucht voor de verbranding rechtstreeks van buiten aan te voeren. Als het gaat om een hermetisch afgesloten installatie, is de externe luchtinlaat in de kamer niet nodig.

Nee. De rookgassen moeten via het dak worden afgevoerd. Rechtstreekse afvoer in een wandschoorsteen of in gesloten ruimten, inclusief open ruimten (UNI 10683), is verboden.
Een muurinstallatie zonder schoorsteen brengt de veiligheid van mensen, dieren en goederen in gevaar.

Nee. UNI 10683 vereist dat elke warmtegenerator op biomassa wordt aangesloten op een geschikt uitlaatsysteem om ervoor te zorgen dat verbrandingsproducten voldoende worden verspreid in de atmosfeer.

Ja, dat kan, maar dit geldt alleen voor luchtdichte installaties of toestellen met een gesloten haard met een gekanaliseerde toevoer van lucht voor verbranding van buitenaf.

Ja, op voorwaarde dat de bouwreglementen het toelaten en dat het mogelijk is om de instructies in het installatie-, gebruiks- en onderhoudsboekje na te leven en te voldoen aan de voorwaarden die zijn vastgelegd in de technische referentienorm UNI 10683.

Ja, als het product luchtdicht is en hermetisch is geïnstalleerd.

Gebruik van producten en brandstoffen

De verbranding is goed als:

  • de as grijs of wit is;
  • er weinig roet in de schoorsteen en haard zit;
  • het brandstofverbruik laag is;
  • er geen zichtbare rook uit de schoorsteen komt.

Een slechte verbranding kenmerkt zich door:

  • de uitstoot van zeer dichte rook;
  • gele of donkergrijze rook;
  • een onaangename geur door vervuilende stoffen;
  • zeer donkere as;
  • een zwart schoorsteenkanaal;
  • hoog brandstofverbruik.

De beste houtsoorten om als brandhout te gebruiken zijn hardhoutsoorten, d.w.z. hout uit eikenbossen (zomereik, steeneik, zachte eik), evenals beuken-, haagbeuken- en johannesbroodbomenhout, die een langdurige en constante vlam geven.
We raden het gebruik van zachthout af, zoals dat van populier, wilg, berk, els en alle naaldbomen (zilverspar, spar, grove den, zwarte den, lariks enzovoort). Naaldbomen zijn rijk aan hars, waardoor ze sneller branden en veel vonken afgeven; voor hetzelfde vermogen is meer hout nodig en ook moet het systeem dan vaker schoongemaakt worden.

De bodem van de haard moet vrij zijn van overtollige as; de primaire en secundaire luchtroosters moeten helemaal open zijn.
Neem 3-4 houtblokken met een lengte van 20 cm, een breedte van 5 cm en een dikte van 5 cm, en leg deze op de bodem van de haard legt, en 6-8 houtblokken met een lengte van 15 cm, een breedte van 2 cm en een dikte van 2 cm, en stapel deze bovenop de grotere houtblokken. Plaats de houtblokken verticaal en met enige afstand van elkaar. Plaats de aanmaakblokjes in het midden van de stapel houtblokken op de voorlaatste laag van de houtblokken en steek ze aan met de lucifer.
Laat het vuur zich ontwikkelen. Als de vlammen zijn gedoofd en er een asbed is gevormd, voeg dan meer hout toe en pas de rook- of verbrandingsluchttoevoer aan zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.
Gebruik nooit brandversnellende middelen zoals benzine, paraffine, alcohol of soortgelijke vloeistoffen.

Het hout moet al in stukken zijn gezaagd die geschikt zijn voor de haard waarin het moet worden geplaatst. De grootte van de snede is ook belangrijk, afhankelijk van het verbrandingsstadium.
Kies voor de opslag een geventileerde, vochtvrije omgeving te: een geventileerde, beschutte plek of onder een afdak bijvoorbeeld.
Plaats het hout bij voorkeur buiten, ten zuiden van het huis, omdat blootstelling aan de zon het drogen bevordert.
Het brandhout moet zo geplaatst worden dat de stapel stabiel is en NOOIT een gevaar vormt voor passerende mensen of dieren die het zouden kunnen aanraken of er tegenaan kunnen stoten.
Leg het brandhout niet direct op de grond, maar leg het op een houten pallet of op oude balken voor een betere droging en luchtcirculatie.

We raden goed gerijpt, droog hout aan met een vochtgehalte van minder dan 20%. Over het algemeen heeft vers gekapt hout een vochtgehalte van ongeveer 65%, daarom is het advies om het te laten rusten en het niet meteen te gebruiken. Het beste brandhout is hout dat minstens 1 jaar na de kap heeft liggen drogen op een plek die beschut is tegen neerslag, maar wel goed is geventileerd. Het verbranden van te vochtig hout verhoogt het brandstofverbruik en verlaagt het rendement, kan de normale werking van het toestel beïnvloeden, maakt het glas erg vuil en zorgt voor korstvorming van de wanden van de verbrandingskamer en het schoorsteensysteem.

De kachel verwarmt niet goed en verbruikt meer pellets dan nodig is om de ingestelde temperatuur te bereiken. Bovendien worden de kachel en het afvoersysteem snel vuil en moeten dus vaker worden gereinigd. De onderdelen slijten sneller en moeten dus eerder vervangen worden.

De garantie voor de kwaliteit van de pellets is de certificering. ENplus is de referentiecertificering op internationaal niveau en ENplus-pellets worden als enige gecontroleerd tijdens de hele keten: van de grondstof tot de levering aan de eindconsument. Dankzij een transparant en streng systeem worden ENplus-pellets in alle landen met dezelfde kwaliteit (chemisch, fysisch en energetisch) geproduceerd.

De pellets worden verkocht in gesealde plastic zakken. Het is belangrijk om de zakken te bewaren in een geventileerde, droge omgeving, vrij van schimmel of overmatig vocht en beschermd tegen weersinvloeden. Sla de pelletzakken niet rechtstreeks op de vloer op (gebruik houten pallets als verhoging) of tegen de muur (laat enkele centimeters vrij). Onjuiste opslag maakt de pelletkorrels onbruikbaar omdat ze uit elkaar kunnen vallen, waardoor ze hun eigenschappen en kwaliteitskenmerken verliezen.

Informatie voor bestaande klanten

Het is normaal dat er tijdens de eerste gebruiksuren van het apparaat geuren vrijkomen door de verdamping van vetten of olieachtige vloeistoffen die gebruikt zijn tijdens de productie en die aanwezig zijn in de verf. Dit neemt geleidelijk af als het apparaat een aantal keren is gebruikt.
In dit stadium is het raadzaam om de ruimte goed te ventileren en het verblijf in de ruimte te beperken.

Voor Superior-accessoires en reserveonderdelen kunt u terecht bij onze verkooppunten en servicecentra.

Er zijn verschillende redenen voor het idee van onvoldoende verwarming.
Ten eerste kunnen de verwarmingsbehoeften van de kamer verkeerd zijn ingeschat. Het volume dat verwarmd moet worden kan te groot zijn voor de verwarmingscapaciteit van het product.
De ruimte kan slecht geïsoleerd zijn of een hoge mate van spreiding hebben.
De plek waar het toestel staat in de ruimte kan nadelig zijn voor de verspreiding van de warmte en de verwarming.
Andere redenen zijn de kwaliteit van de brandstof, het laten rijpen en opslaan ervan, en de vochtigheidsgraad.
Tot slot is het belangrijk om te controleren of het toestel juist wordt gebruikt en het belang van regelmatig en zorgvuldig onderhoud niet te onderschatten. Het advies van een gekwalificeerde en ervaren technicus kan helpen om de precieze oorzaak vast te stellen.

Roest kan ontstaan bij een te hoge luchtvochtigheid (de verbrandingskamer is via het rookkanaal verbonden met de buitenomgeving) of een langdurige periode van inactiviteit.
Oxidatie van het oppervlak van de wanden van de gietijzeren en/of stalen brandkamer is een natuurlijk verschijnsel dat de efficiëntie en levensduur van het product niet in gevaar brengt en niet geldt als een defect.
Roest kan gemakkelijk worden verwijderd met fijn schuurpapier of een staalborstel; na het schuren kan een lichte laag speciale beschermende verf worden aangebracht.
Dit is een handeling die normaal gesproken wordt uitgevoerd door een erkende monteur van Gruppo Piazzetta tijdens periodiek bijzonder onderhoud.

Als u een stofzuiger gebruikt om de open haard schoon te maken, is de kans groot dat er fijn stof in de omgeving terechtkomt, dat de filters van een normale stofzuiger niet kunnen opvangen. U kunt hiervoor het beste een aszuiger gebruiken.
Zelfs bij regelmatig gebruik van een aszuiger is het belangrijk om op lekken te controleren. We raden aan om de staat van de filters en de hermetische afsluiting van de onderdelen te controleren.

Het is normaal dat het glas zwart wordt bij langdurig gebruik. Rook en roet moeten regelmatig worden verwijderd.
Als het verschijnsel toeneemt, moet ook de kwaliteit van de gebruikte brandstof, de deugdelijkheid van de afdichtingen op de deur en de ruit en de reinheid van de verbrandingskamer en de rookkanalen worden gecontroleerd.

Met de MySuperior-app kunt u de kachel eenvoudig bedienen en zelfs op afstand inschakelen.

Alles wat u moet weten over onderhoud

Volg voor het schoonmaken de instructies en afbeeldingen in de gebruiksaanwijzing.

Spuit ontvetter op een doek en veeg over het glas, let hierbij op dat u niet over andere delen van de kachel veegt. U kunt ook, zonder een product te gebruiken, de doek in as dopen en over het glas vegen.

Dit is hangt af van de staat van de slijtage. Servicecentra controleren de pakkingen tijdens bijzondere onderhoudsbeurten en vervangen ze indien nodig. Over het algemeen is dit als de pakkingen beginnen te verslechteren; tekenen hiervan kunnen een hoger brandstofverbruik en een onregelmatige vlam zijn.

De schoorsteen, ook wel het 'verbrandingsproductafvoersysteem' (SEPC), is het systeem dat specifiek ontworpen is om verbrandingsgassen uit de woning af te voeren.
De SEPC moet afmetingen hebben in overeenstemming met UNI EN 13384-1, rekening houdend met de vereisten van de fabrikant van het apparaat.
De verbrandingsproducten moeten via het dak worden afgevoerd. Directe lozing in muren of holtes of in gesloten ruimten, inclusief open ruimten, is verboden.
De onderdelen van het afvoersysteem voor verbrandingsproducten moeten geschikt zijn voor de betreffende bedrijfsomstandigheden en voldoen aan de relevante productnormen.
Het afvoersysteem voor verbrandingsproducten moet worden geïnstalleerd in overeenstemming met de instructies van de fabrikant voor elk van de componenten.

Het reinigen van de schoorsteen is een buitengewone onderhoudsactiviteit. Voor Superior-producten wordt de reiniging één keer per jaar uitgevoerd, tenzij de installateur iets anders aangegeven heeft in het installatieboekje.
Als u de kachel heel veel gebruikt, kan bijzonder onderhoud vooraf nodig zijn.

Er wordt wel gezegd dat je een schoorsteen het beste aan het einde van de zomer kunt schoonmaken, voor je weer begint met stoken. Wanneer u de schoorsteen laat reinigen heeft geen effect op de werking van de kachel; het belangrijkste is dat het eenmaal per jaar gebeurt of zoals is aangegeven door de installateur.
Maak nu meteen een afspraak met uw installateur voor bijzonder onderhoud, lente, zomer, herfst of winter, ieder seizoen is geschikt om de kachel te laten nakijken.

Dit is als een APK: een volledige controle van alle onderdelen van het verwarmingssysteem om een optimale en veilige werking te garanderen. Het is wettelijk verplicht en helpt om het functioneren van het product te behouden, het verbruik te verminderen, het milieu te beschermen, de levensduur van het toestel te verlengen en een veilig gebruik te garanderen.

Alles wat je moet weten over de MySuperior app

Bekijk deze video, die u door de twee stappen leidt om uw kachel correct te registreren in de MySuperior-app: https://youtu.be/41S-sVTSUIY?si=Nv6UobfZN-sQZFuy

Negeer de foutmelding, sluit de app, tik op het pictogram MySuperior en log normaal in.